اجرا

arrow-to-left
تشریح معیار 5 : مدیریت اثربخش منابع و قابلیت‌های سازمانی
arrow-to-right

منابع عامل شکل گیری قابلیت هاست . در معیار منابع و قابلیت‌ها به این موضوع می‌پردازد که سازمان چگونه قابلیت‌های خود را برای پشتیبانی از استراتژی، جاری سازی اثربخش فرایندها و تحقق برنامه‌های تحول توسعه داده و به کار می گیرد. برای چنین منظوری این معیار به چگونگی ایجاد و توسعة قابلیت‌های سازمانی از طریق مدیریت فرایندها، نوآوری، فناوری، دانش و منابع مالی می پردازد.

ellipse
زیر معیار 1-5

مدیریت فرآیندها و ریسک سازمانی

chevron-down
5-1-1

سازمان مجموعه ای از فرآیندها را برای تحقق اهداف و استراتژی ها و پیشبرد عملیات سازمان، شناسایی و طراحی کرده و به کار می‌گیرد.

5-1-2

سازمان نقش و مسئولیت مالکان فرایندها را برای مدیریت و اجرای فرایندها مشخص نموده و از درک آنها اطمینان حاصل می نماید.

5-1-3

سازمان با استفاده از تعریف شاخص های فرآیندی و پایش مستمر آنها موجب درک نقش فرایندها در تحقق استراتژی می‌شود.

5-1-4

سازمان برای بهبود و نوآوری در فرایندها از تحلیل، ارزیابی و بهینه کاوی داده‌های برداشتی و عملکردی فرایندها استفاده می‌کند.

5-1-5

سازمان نسبت به شناسایی ریسکهای خود از جمله ریسک‌های استراتژیک، عملیاتی، مالی، انطباق، ایمنی، محیط زیست و امنیت سایبری اقدام می‌نماید.

5-1-6

سازمان با شناسایی پیامد ریسک‌ها بر اهداف استراتژیک، فرایندها و اطمینان از تداوم عملیات سازمان، نسبت به ارزیابی و اولویت‌بندی ریسک‌ها اقدام کرده و برنامه های مقابله با ریسک را توسعه داده و اجرا می‌کند.

زیر معیار 2-5

پیشبرد نوآوری و بهره گیری از فناوری

chevron-down
5-2-1

سازمان استراتژی و فرآیندهای مدیریت نوآوری، خلاقیت و فناوری را در راستای جهت گیری‌های استراتژیک سازمان توسعه می‌دهد.

5-2-2

سازمان به منظور شناسایی فرصت های نوآوری، ایجاد زمینه های خلاقیت و تفکر دگراندیشانه، شبکه های همکاری و یادگیری را ایجاد و مدیریت می‌کند.

5-2-3

سازمان نوآوری را در مدل های کسب وکار، فرآیندها، ساختار، محصولات، خدمات و بازاریابی مدیریت می‌کند به طوریکه شرایط برای تحول در آینده میسر و فراهم گردد.

5-2-4

سازمان ظرفیت های مورد نیاز برای توسعه سبد فناوری را به منظور خلق ارزش مداوم با شناسایی، ارزیابی، انتخاب، انتقال، بهره برداری و جایگزینی به موقع، مدیریت می کند.

5-2-5

سازمان با تکیه بر اصول اقتصاد دورانی، چرخه عمر تکنولوژی های موجود و نوظهور را برای کسب منفعت حداکثری برای همگان ارزیابی و مدیریت می‌کند.

زیر معیار 3-5

بکارگیری داده‌ها، اطلاعات و دانش

chevron-down
5-3-1

سازمان استراتژی و فرآیندهای مدیریت داده ها، اطلاعات و دانش را در راستای جهتگیری استراتژیک سازمان توسعه می‌دهد.

5-3-2

سازمان اطمینان حاصل می‌کند تا داده‌های مورد نیاز برای پشتیبانی از برنامه های تحول، مدیریت فرایندها، محصولات و خدمات را شناسایی، جمع آوری و مدیریت می‌کند.

5-3-3

سازمان برای استخراج ارزش از داده ها ، بینش علمی و تصمیم گیری آگاهانه، از روشهای علم داده نظیر داده کاوی، تحلیلگری داده ها و هوش تجاری استفاده می کند.

5-3-4

سازمان داده‌ها را به اطلاعات و دانش تبدیل کرده و دانش خلق شده را برای حلق ارزش پایدار مدیریت می کند.

5-3-5

سازمان دانش موجود را با ذینفعان مرتبط به اشتراک می گذارد و از دانش نزد ذینفعان کلیدی برای خلق ایده ها و نوآوری، توسعه محصولات و در نهایت ایجاد ارزش پایدار بهره می‌گیرد.

5-3-6

سازمان از داده ها، اطلاعات و دانش به شیوه‌های اخلاقی استفاده می‌کند و به نیازها و حقوق مالکان آنها احترام می‌گذارد.

5-3-7

سازمان از روشهای قابل اتکا برای اطمینان از امنیت داده ها، اطلاعات و دانش سازمان بهره برده و امنیت دارایی های معنوی و دانش منحصربه فردی را که در اختیار دارد، تأمین کرده و از آن محافظت می‌نماید.

زیر معیار 4-5

مدیریت مالی و اقتصادی

chevron-down
5-4-1

سازمان استراتژی‌ها و فرآیندهای مالی و سرمایه گذاری را در راستای استراتژی‌های کلان توسعه می‌دهد.

5-4-2

سازمان منابع مالی لازم را به روشی متوازن و پایدار برای تحقق استراتژی، عملیات جاری، نیازهای برنامه های تحول و سرمایه گذاری در آینده شناسایی، تأمین و مسئولانه مدیریت می‌کند.

5-4-3

سازمان فرآیندهای مالی شامل بودجه‌ریزی، کنترل بودجه، تحلیل های مالی و اقتصادی، گزارش‌های مالی و مدیریتی را برای بهبود عملکرد جاری و کمک به اتخاذ تصمیم های هوشمندانه و خلق ارزش پایدار طراحی و اجرا می‌کند.

5-4-4

سازمان فرآیندهای حاکمیت مالی و روش های منسجم و نوآورانه را به منظور بیشینه کردن ارزش دارایی ها و منابع شناسایی کرده و به کار می گیرد.

5-4-5

سازمان بر اساس اصول اقتصاد دورانی، دارایی ها و منابعی را که در حال و آینده مورد نیاز نخواهد بود شناسایی و مسئولانه تعیین تکلیف می‌نماید.

زیر معیار 5-5

مدیریت دارایی فیزیکی و انرژی

chevron-down
5-5-1

سازمان برنامه های مدیریت دارایی های فیزیکی در حوزه تجهیزات، ماشین آلات و ساختمان‌های خود نظیر تعمیرات و نگهداری پیش‌گیرانه و پیش‌بینانه ، اضطراری و اساسی را در راستای پایداری کسب و کارهای خود و ارائه خدمات، با در نظرگرفتن مولفه های بهره وری، طرح ریزی و مدیریت می‌کند.

5-5-2

سازمان به منظور حصول اطمینان از کنترل دقیق کیفیت محصول و وضعیت خطوط تولید و نظارت بر عملکرد تامین کنندگان، تجهیزات مورد نیاز برای پایش و اندازه گیری را در قالب نظام‌های استاندارد مربوطه تنظیم، تصدیق و کالیبره می‌کند.

5-5-3

سازمان سیستم های حمل و نقل درونی و بیرونی را در سراسر زنجیره ارزش، با توجه به مولفه های بهره وری و ریسک های احتمالی مدیریت می‌کند.

5-5-4

سازمان سیستم های انبارش و نگهداری مواد، قطعات یدکی، محصولات و میزان موجودی کالا ها را با توجه به معیارهای اثربخشی و کارایی به منظور اطمینان از پایداری فرآیندهای ارزش آفرین مدیریت می کند و از حفظ و نگهداری دارایی های سازمان اطمینان حاصل می‌نماید.

5-5-5

سازمان میزان و نحوه استفاده از حامل های انرژی را با توجه به مولفه های بهره‌وری و در نظر گرفتن موضوعات زیست محیطی در چارچوب نظام های استاندارد مدیریت می‌کند.

ellipse
frame